Werk en opleidingen effectief combineren? 3 tips!

Niet iedereen beschikt over de luxe om te kunnen studeren zonder tegelijkertijd te moeten werken. Toch kan werken en tegelijkertijd een opleiding volgen ook voordelen hebben als je de juiste balans vindt. In dit blog 3 tips om werk en opleiding goed samen te laten gaan.

1. Zorg dat je werkgever meedoet

Organisaties bieden tegenwoordig een reeks beleidsmaatregelen aan die je helpen werk en opleiding te combineren. Velen moedigen professionele ontwikkeling aan. Vooral als ze daar op de lange termijn ook baat bij hebben. Dus je zou jezelf kunnen zien opgroeien tot een toekomstige leider. Misschien kun je je werkschema aanpassen aan je studie? Extra studieverlof bedingen of zelfs een bijdrage in je studiekosten. Maak duidelijk wat je in ruil daarvoor aanbiedt: je inzet en bereidheid om je in te zetten en al werkend te leren.

Zelfs als er in jouw bedrijf formeel geen mogelijkheden zijn om flexibel te werken, is het toch de moeite waard om je leidinggevende op de hoogte te stellen van je studie. Als er al iets is, zullen ze meer begrip hebben voor last-minute verlofaanvragen.

2. Zoek het verband

Hopelijk is er enige overlap tussen wat je studeert en wat je voor je werk doet. Als je studeert voor een financiële kwalificatie, kan het goed zijn om in (of met) een financieel team samen te werken. Ook al is je rol binnen dat team misschien vrij beperkt, initiatief tonen helpt je altijd verder als de werkzaamheden direct verband houden met wat jij studeert. Zelfs een uur per week vrijwillig je diensten aanbieden, kan je een praktisch inzicht geven in de theorie van je studie. Dit kan van module tot module veranderen. Maar je het verdient hoe dan ook respect. Je zult gezien worden als iemand die meer wil leren en tegelijkertijd collega’s wil ondersteunen. Verwaarloos daarbij alleen niet je eigen baan!

Als je echt moeite hebt om een verband te vinden tussen je werk en wat je studeert, kun je overwegen om een andere baan te zoeken of om overplaatsing binnen je huidige organisatie te vragen. Als het aankomt op de zakelijke kant van je kwalificatie en je bent op zoek om het serieus te gebruiken als je klaar bent, is alle ervaring die je maar kunt krijgen, welkom.

3. Maximaliseer je persoonlijke effectiviteit

Ze zeggen dat als je iets gedaan wilt krijgen: vraag het een druk bezet persoon. Waarom? Omdat zij het meest effectief zijn in het beheren van tijd en taken. Jongleren met werk en studie (zelfs als ze niets met elkaar te maken hebben) zal je toch ten goede komen als het gaat om het vergroten van je persoonlijke effectiviteit en timemanagement. Dus je zult moeten leren je tijd goed te plannen om ervoor te zorgen dat je alle ballen in de lucht kunt houden.

Wen jezelf aan om stukjes tijd te vinden en te gebruiken die normaal gesproken verloren gaan. Lees tijdens je woon-werkverkeer, werk bij tijdens je lunchpauze of luister naar een podcast terwijl je het huishouden doet. Trek hier en daar een paar uur uit voor je studie, terwijl je ook tijd vrijmaakt voor je gezin en voor sociale contacten. Als je klaar bent met studeren (of tussen de modules door even rust neemt) zul je versteld staan hoeveel vrije tijd je hebt en hoe goed je bent geworden in efficiënt multitasken. Een essentiële vaardigheid in het bedrijfsleven!

Dit zijn de populairste opleidingen die jij thuis (ONLINE!) kan doen

Door alle maatregelen met betrekking tot corona wordt je steeds vaker geacht thuis te blijven. Veel leuke dingen gaan niet meer door, en laat staan dat je nog productief bezig kan zijn tegenwoordig. Toch hebben veel mensen een nieuwe mogelijkheid ontdekt nu thuisblijven haast een vereiste is geworden; een online opleiding volgen. In dit artikel bespreken we de populairste opleidingen die jij nu thuis kan doen.

Psychologie

Ben jij altijd al nieuwsgierig geweest naar wat er zich binnen het hoofd van een mens afspeelt? Overweeg dan voor een thuis-opleiding psychologie te gaan. Vooral nu je thuis binnen zit kan de stof die je tijdens psychologie behandelt je niet alleen helpen andere mensen en hoe zij werken te begrijpen, je komt er ook achter hoe dit ook voor jou geldt. Daarnaast is psychologie erg breed toepasbaar op de werkvloer. Of je nou psycholoog bent of in een ander branche zoals marketing of fitness werkt; de psychologie van mensen begrijpen is doorslaggevend om succesvol te zijn.

Fitness trainer a

Vind jij het belangrijk om (vooral nu) fit te blijven? Hecht jij waarde aan andere mensen te motiveren en te helpen hun sportieve doelen te bereiken? Dan is een opleiding tot fitness trainer a zeker wat voor jou! Vroeger kon deze opleiding alleen klassikaal gevolgd worden, maar bij sport-people kan je moeiteloos deze opleiding online volgen. Het enige waarvoor je fysiek moet komen opdagen is voor het praktijkexamen om je opleiding af te ronden. Je bepaalt dus helemaal zelf wanneer je aan de slag gaat met deze opleiding.

Informatica

Heb je altijd wel iets met computers willen doen en in een arbeidsmarkt willen werken waar veel vraag naar jouw diensten zal zijn? Een opleiding informatica past dan naadloos op jouw wensen aan! Vooral nu bijna iedereen thuiswerkt, is duidelijk geworden hoe belangrijk computers geworden zijn voor de wereldwijde samenleving. Daarom is het belangrijk dat software programma’s bijvoorbeeld zo eenvoudig mogelijk gemaakt worden en er telkens geïnnoveerd wordt. Maar voor zulke grote verbeteringen zijn er telkens experts nodig. Dus overweeg om deze opleiding te volgen als jij ervan houdt met computers te gaan werken.

Snellezen

Tot slot hebben we nog een kleinere bonuscursus. Voor veel banen is het belangrijk dat je zo goed mogelijk en zo snel mogelijk informatie verwerken kan. Daarbij is de grootste bottleneck hoe snel jij met informatie bent. Vaak sla jij informatie op door het te lezen, maar dat kan best intens zijn en langzaam gaan. Daarom is het een goed idee om een cursus snellezen te nemen. Hiermee kan je wel tot 2 keer zo snel lezen, en houd je meer vrije tijd voor jezelf. Zo ben jij straks misschien wel de productiefste persoon op de werkvloer.

Dit waren de populairste opleidingen die je online kan volgen. Of je nou besluit een opleiding psychologie, fitnesstrainer a, informatica of snellezen te volgen; we wensen je veel succes!