Wannagive
Image default
Eten en drinken

De seizoen gebondenheid van bier

Soms word je er misschien wel moe van: heb je net jouw favoriete biersmaak gevonden, maar dan verdwijnt deze weer uit de schappen. De kans is groot dat er op die plek nu een heel ander biertje staat. De reden hiervoor is dat bepaalde smaakprofielen speciaal ontwikkeld worden voor het seizoen. Een voorbeeld hiervan zijn de lentebok en herfstbok bieren. Deze smaken passen bij wat het seizoen op dat moment te bieden heeft. Benieuwd waar seizoenbier vandaan komt en wat die seizoen gebondenheid voor jou als bierdrinker betekent? In dit artikel vertellen wij van Brouwerij Eleven je daar meer over.  

 

Waar komt seizoenbier vandaan?

In vroegere tijden was men afhankelijk van de seizoenen voor het brouwen van bier. Er moest gewerkt worden met de ingrediënten die op dat moment van het jaar beschikbaar waren. Een voorbeeld hiervan is het Kriek Lambiek bier, die gebrouwen moet worden met verse krieken na het oogstseizoen. Een ander voorbeeld is Saison bier. Dit Belgische bier werd door de boeren gebrouwen in de winter om aan de arbeiders te kunnen aanbieden tijdens het oogstseizoen. Hierbij speelde de temperatuur een belangrijke rol, omdat de kou ervoor zorgde dat het bier langer bewaard kon blijven. Natuurlijk is dit met de huidige technologie geen probleem meer en kan bier ook in de zomer gekoeld liggen. 

 

Wat is een seizoenbier?

Hoewel we tegenwoordig bijna alle ingrediënten kunnen importeren, wordt seizoenbier ook in onze tijd nog gedronken. Een seizoenbier is gebaseerd op de structuur van het bier. Zo zijn de zomerbieren licht en verfrissend qua smaak, terwijl de herfst en de lentebieren daar tussenin zitten. De ingrediënten zijn op een bepaalde manier samengesteld dat ze goed gedronken kunnen worden met de gerechten van het seizoen. Hieronder hebben we per seizoen een biersmaak genoemd met kenmerkende stijlen:

 

  • Lentebier: Saisons bier is een Belgisch bier gefermenteerd met wilde gist. Dit bier heeft frisse zure tonen en doorgaans een wat lager alcoholpercentage. Hierdoor is het een perfect biertje om het ontwaken uit de wintertijd te vieren. 

 

  • Zomerbier: De zomertijd is het ideale seizoen voor een fruitig bier. Zo hebben we bij Brouwerij Eleven bijvoorbeeld een IPA-bier. Deze staan erom bekend dat ze boordevol Citrus aroma’s zitten, wat heerlijk verfrissend werkt. 

 

  • Herfstbier: Amberbieren zijn iets donkerder dan bleke bieren. Doordat ze iets zwaarder zijn kunnen ze perfect in de herfst gedronken worden. Amber bier is er in verschillende soorten. De meeste voorkomende zijn Ales of Lagers. 

 

  • Winterbier: Met de koudere dagen is een zwaardere biersmaak heerlijk. Een typisch voorbeeld van wat zwaarder bier is een Stout. Doordat er wat meer alcohol in zit is het bier wat voller. In combinatie met de koffie en chocolade tonen is het een bier om rustig van te kunnen genieten bij de openhaard. 

 

Wat betekent seizoen gebonden drinken voor jou?

Natuurlijk is het geen regel dat je volgens de seizoenen moet drinken. Tegenwoordig kun je zelfs zomerbier drinken in de winter. Maar het kan voor jou als bierdrinker best leuk zijn om je te laten verrassen door de stijl van het seizoen. Wie weet ontdek je wel nieuwe smaken die je anders niet geproefd zou hebben. Tegelijkertijd leer je ook nog eens meer over de wereld van het ambachtelijk bier. Bij Brouwerij Eleven proberen we steeds weer wat nieuws uit. Via onze webshop kun je in de gaten houden welke bieren we op dat moment hebben. 

 

https://www.wannagive.nl/de-seizoen-gebondenheid-van-bier/